Przepisy
Przepisy na soki
Napój jabłkowo-żurawinowy
- 2 jabłka
- 1 i ¼ szklanki żurawiny
Usuń gniazdo nasienne z jabłka i wyciskaj po kolei żurawinę a następnie jabłka.
Sok z pomidora, ogórka, pietruszki i marchewki
- 3 średnie pomidory
- 1 duży ogórek (może być obrany zależnie od gustu)
- 1 duży pęczek świeżej pietruszki
- 3 średniej wielkości marchewki
Wyciśnij kolejno pomidory, ogórki, pietruszkę i marchew.
Sok z pomarańczy, imbiru, selera i słodkich ziemniaków
- 4 obrane pomarańcze
- 2,5 cm kawałek imbiru
- 4 łodygi selera
- 1 mały słodki ziemniak, obrany i przepołowiony
Wyciśnij pomarańcze, imbir, seler i ziemniak i serwuj zaraz po wyciśnięciu.
Sok z pasternaku, selera i gruszki
- 2 pasternaki
- 4 łodygi selera
- 4 średniej wielkości gruszki
Wyciskaj kolejno pasternaki, gruszki i seler.
Reddy
- 3 średniej wielkości pomidory
- 2 małe czerwone papryki
- 4 pęczki pietruszki
- 3 marchewki
1.Wydrąż środek papryki i usuń pestki
2.Wyciśnij pomidory, paprykę, pietruszkę i marchew.
Sok z jeżyn, grejpfruta i gruszki.
- 250g jeżyn
- 2 obrane grejpfruty
- 3 dojrzałe gruszki
Sok z jagód, jeżyn, truskawek i limonki
- 500g jeżyn
- 500g jagód
- 500g truskawek bez szypułek
- 1 obrana limonka
Sok z jabłka, marchwi i selera
- 4 małe jabłka
- 3 średnie marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
2. Wszystko dobrze wymieszaj i podawaj natychmiast.
Sok z pomidora, marchwi i selera
- 2 średnie pomidory
- 1 obrana limonka
- 1 duża marchew
- 2 łodygi selera naciowego
2. Ozdób kawałkiem selera i podawaj świeży.
Sok z pomarańczy, marchwi i buraka
- 4 obrane pomarańcze
- 2 średniej wielkości marchewki
- 3 średniej wielkości buraki
2. Podawaj zaraz po wyciśnięciu lub przechowuj w lodówce.
Sok z brzoskwini, grejpfruta i jabłka
- 2 duże brzoskwinie
- 2 grejpfruty
- 1 małe jabłko
2. Wrzuć kolejno: brzoskwinie, grejpfruty i jabłka do wyciskarki.
3. Podawaj po wyciśnięciu lub przechowuj w lodówce.
Sok z jabłka, buraka i cytryny
- 2 jabłka
- ½ buraka
- ½ cytryny
Poncz jabłkowo-burakowy
- 2 jabłka
- 1 średniej wielkości burak
- 1 pomarańcza, bez skórki
- 3 marchewki
Sok z truskawek, jabłek i gruszki
- 1 filiżanka truskawek bez szypułek
- 1 małe jabłko
- 3 małe dojrzałe gruszki
1. Usuń gniazda nasienne z gruszek i jabłka.
2. Wyciskaj najpierw truskawki, potem gruszki a na końcu jabłka.
3. Podawaj świeże zaraz po wyciśnięciu.
Sok z melona i mango
- ½ małego, obranego melona bez pestek
- 3 świeże liście mięty
- 1 mango
1. Obierz melona ze skórki i usuń z niego gniazdo nasienne.
2. Obierz mango i usuń z niego pestkę.
3. Wyciśnij najpierw melona a następnie mango w międzyczasie wrzucając po listku mięty.
4. Wymieszaj napój i podawaj udekorowany listkiem mięty.
5. W upalne dni, możesz go uprzednio schłodzić w lodówce.
Sok z mango, kiwi i ananasa
- 2 obrane, wydrążone i pokrojone owoce mango
- 3 obrane kiwi
- ½ obranego i pokrojonego ananasa
- ½ filiżanki świeżych liści mięty
- 1 filiżanka kruszonego lodu
1.Wyciśnij mango, kiwi i ananasy.
2.Przesyp lód do czterech szklanek, dopełnij sokiem i zamieszaj.
PRZEPISY JASONA VALE
Jason Vale znany jest jako „Mistrz soków”. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na soki z jego odchudzającej diety sokowej.
Super sok Mistrza Soków
- 1/2 limonki – obrana ze skórki
- 2 jabłka Golden Delicious lub Royal Gala
- 1/4 ananasa
- 1/4 średniej wielkości ogórka
- 1/4 dojrzałego awokado
- 30g świeżej trawy pszenicznej
- 1 płaska łyżeczka spiruliny
- 1 kapsułka z kulturami bakterii Lacidophillus acidophilus
Wyciśnij sok z limonki, jabłka, ananasa, ogórka i trawy pszenicznej. Zrób mus z awokado. Dodaj spirulinę i bakterie i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli będziesz mieszać blenderem nie musisz robić musu z avocado, po prostu wrzuć je do blendera.
Sok oczyszczający
- 2 jabłka Golden Delicious lub Royal Gala
- 1/4 ogórka
- 1 łodyga selera naciowego
- garstka szpinaku
- 1 kopiasta łyżeczka Power Greens (jeśli nie masz tego suplementu możesz go zastąpić garścią różnych zielonych liści – rukiew wodna, natka pietruszki, sałata itp.)
- kostki lodu
Wyciśnij sok, dodaj suplement i wymieszaj. Na koniec dodaj kostki lodu i gotowe.
Super Chute Juice TM
- 2 jabłka Golden Delicious lub Royal Gala
- mały kawałek marchewki
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 garść zielonych liści – jarmużu, natki pietruszki, szpinaku lub innych dostępnych
- 1 plasterek ogórka o grubości 2,5 cm
- kawałek łodyżki brokułu
- 1 mała garstka kiełków alfa-alfa
- plasterek nie obranego ze skórki buraka o grubości około 0,6 cm
- plasterek cukinii o grubości około 0,6 cm
- kawałeczek cytryny
- plasterek imbiru o grubości około 0,6cm
- 2 kostki lodu
Wyciśnij sok z podanych składników, dodaj kostki lodu i gotowe.
JM's Turbo Expres
- 1/4 małego ananasa
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 plasterek ogórka o grubości około 2,5 cm
- garstka liści szpinaku
- 1 plasterek obranej ze skórki limonki
- 2 jabłka Golden Delicious lub Royal Gala
- 1/4 dojrzałego awokado
Zrób mus z awokado i sok z pozostałych składników. Wymieszaj i dodaj kostki lodu. Gotowe.
PRZEPISY NA PYSZNE DANIA
Świeża zupa warzywna z kluskami
- 1 mały pomidor
- 1 zielona papryka (usuń gniazdo nasienne)
- 1 mała obrana cebula
- 2 marchewki
- 1 łyżka stołowa masła
- 1 łyżka stołowa mąki razowej
- 375ml bulionu warzywnego
- 1 x 425g puszka zielonego groszku
- 1 paczka klusek
- świeżo zmielony czarny pieprz
1.Wyciśnij pomidor, paprykę, cebulę i marchew przez wyciskarkę
2.Rozpuść masło w dużym rondlu, na średnim ogniu.
3.Wsyp mąkę, smaż przez minutę, cały czas mieszając.
4.Dodaj wyciśnięty sok, bulion i groszek.
5.Doprowadź do wrzenia, a potem zredukuj ogień i gotuj tak przez 10 minut.
6.Dodaj kluski i gotuj przez 2 minuty, aż staną się miękkie.
7.Przelej zupę na 4 talerze, dopraw czarnym pieprzem do smak. Smacznego.
Gazpacho
- 4 średniej wielkości pomidory
- 4 pęczki świeżej natki pietruszki
- 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego
- 1 ogórek
- 1 duży, obrany ząbek czosnku
- 1 mała, obrana cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki stołowe czerwonego sosu Winegret
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 filiżanka kruszonego lodu
- 3 łyżki stołowe świeżo krojonej bazylii
1. Wyciśnij składniki za pomocą wyciskarki.
2. Dodaj Winegret i pieprz.
3. Wsyp lód do czterech miseczek do zupy.
4. Rozlej zupę do miseczek, a następnie posyp bazylią.
Makaron z sosem po prowansalsku
- 4 pomidory
- 2 pęczki świeżej natki pietruszki
- 1 czerwona papryka,bez gniazda nasiennego
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mała, obrana cebula
- 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
- ½ filiżanki czerwonego wina
- 500g gotowanego domowego makaronu w dowolnym kształcie
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 łyżki stołowe startego Parmezanu
1.Wyciśnij pomidory, natkę pietruszki, paprykę, seler, czosnek i cebulę.
2.Wymieszaj przecier pomidorowy razem z winem, a następnie dodaj do wyciśniętego soku z warzyw.
3.Przelej do garnka i gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
4.Dodaj domowej roboty makaron, wymieszaj, tak aby pokrył się sosem.
5. Potem podziel danie na cztery porcje.
6. Posyp oregano i startym serem.
Musujący chłodnik z gruszek i moreli.
- 4 duże pokrojone i wydrążone morele
- 3 duże gruszki, bez ogonków
- 1 filiżanka kruszonego lodu
- 250ml wody mineralnej
1. Wyciśnij morele i gruszki.
2. Przesyp lód do szklanek koktajlowych.
3. Napełnij szklanki wyciśniętym napojem.
4. Dolej wody mineralnej i zamieszaj.
Chłodnik z ogórków, ananasów i kolendry
- 2 ogórki (mogą być obrane, wg uznania)
- ½ filiżanki świeżych liści kolendry
- ½ obranego ananasa
- 1 filiżanka kruszonego lodu
1. Wyciśnij ogórki, kolendrę i ananas.
2. Przesyp lód do czterech szklanek i zalej chłodnikiem. Dobrze zamieszaj.
Przepisy na dania z wykorzystaniem miąższu owocowo-warzywnego
Zamiast wyrzucać i marnować miąższ owoców i warzyw, z których wycisnęliśmy sok, proponujemy poniższe przepisy.
Zupa warzywno-bekonowa
- 3 łyżeczki masła
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 szynka z kością
- 350g miąższu z buraka
- 50g miąższu z ziemniaków
- 50g miąższu z marchwi
- 100g miąższu z pomidorów
- 50g miąższu z kapusty
- Sok warzywny dopełnić wodą do 2 litrów
- 4 pokrojone plasterki bekonu
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- ½ filiżanki śmietany dla przyozdobienia
1.Rozpuść masło w dużym rondlu i przesmaż cebulę na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż uzyska złocisty kolor.
2. Dodaj szynkę, miąższ z buraka, ziemniaków, marchwi, pomidora, kapusty a także przecedzony sok z wodą, bekon i sok z cytryny.
3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i zostaw na 30-40 minut.
4. Wyjmij szynkę z rondla, usuń z niej kość, a następnie drobno pokrój. Wrzuć mięso z powrotem do rondla.
5.Podawaj przyozdobione łyżeczką śmietany.
Placki polenty z pasternakiem i ziołami
- 2 filiżanki odcedzonego miąższu z pasternaku
- ¼ filiżanki mleka
- 2x60g jaja
- ¼ filiżanki polenty (z mąki kukurydzianej)
- ¼ filiżanki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku
- 1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu Cajun
- 1 mała czerwona papryka, drobno pokrojona
- 1 łyżka stołowa oleju
1.Połącz pasternak, mleko, żółtka jaj, mąkę z proszkiem do pieczenia, polentę, tymianek, rozmaryn, pieprz Cajun i paprykę w dużej misce. W oddzielnym naczyniu, ubij białko jaj, aż piana będzie sztywna. Następnie przełóż do miski z pasternakiem i składnikami.
2.Podgrzej olej w dużym rondu, i nalewaj po dużej łyżce pasternaku z miski. Smaż przez ok. 1 minutę na każdej ze stron, aż placki się przyrumienią.
Mus z jagód i białej czekolady
- 200g białej czekolady
- 200g miąższu z truskawek
- 200g miąższu z malin
- 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
- 3 żółtka jaj
- 300ml zagęszczanej śmietany
- ¼ filiżanki cukru pudru
- 2 łyżki stołowe Grand Marnier
1.Roztop czekoladę (uważaj żeby nie zastygła ani nie była zbyt gorąca)
2.Wymieszaj miąższ truskawkowy i malinowy
3. Połącz roztopioną czekoladę, rozpuszczoną żelatynę i żółtka, ubij aż do uzyskania gładkiej masy.
4. W osobnej misce, ubij śmietanę i cukier puder na sztywno, a następnie połącz z czekoladą, miąższem z owoców i Grand Marnier
5. Rozlej do pięciu mokrych foremek. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Ciasto marchewkowe
- 1 ¾ filiżanek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ filiżanki drobno posiekanych orzechów
- ½ filiżanki sułtanek
- ½ filiżanki brązowego cukru
- 1 ½ filiżanki miąższu z marchwi
- 2x60g lekko ubitych jaj
- ½ filiżanki oleju
- ¼ filiżanki śmietany
1.Wysmaruj masłem formę o wymiarach 25cm x 15cm. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon i kardamon do dużego naczynia. Dodaj orzechy, sułtanki, brązowy cukier i miąższ marchwi. Następnie, dodaj jaja, olej i śmietanę.
2.Zmiksuj wszystko razem, tak aby składniki połączyły się.
3. Przelej masę do formy.
4.Piecz w 180 st. C przez godzinę.
INNE PRZEPISY
Mleko sojowe
1. Umyj nasiona soi.
2. Gotuj je w wodzie (w proporcji: 1 porcja nasion/4 porcje wody) przez 5 do 6 minut.
3. Wyciskaj ugotowane nasiona sojowe przez wyciskarkę – na początek niewielkie ilości z dodatkiem wody, w której się gotowały (proporcje: 1 łyżka nasion/ 4 łyżki wody).
4. Gotowe do podania.
5. Po skończonej pracy, nie zapomnij aby wyczyścić części wyciskarki.
Masło orzechowe
1. Namocz orzechy w wodzie przez 6 do 12 godzin. W przypadku orzechów ziemnych możesz spróbować pominąć ten etap, jeżeli nie są zbyt suche.
2. Odsącz orzechy z wody i wyciskaj przez wyciskarkę w niewielkich porcjach.
3. Jeżeli uznasz to za konieczne, możesz dolać odrobinę wody.
4. Możesz nie uzyskać efektu masła orzechowego za pierwszym razem. W takim przypadku, wyciśnij je przez wyciskarkę ponownie.
5. Po skończonej pracy, nie zapomnij aby wyczyścić części wyciskarki.