• slid
  • slid
  • slid

Przepisy


Przepisy na soki


Napój jabłkowo-żurawinowy

  • 2 jabłka
  • 1 i ¼ szklanki żurawiny

Usuń gniazdo nasienne z jabłka i wyciskaj po kolei żurawinę a następnie jabłka.
 

Sok z pomidora, ogórka, pietruszki i marchewki

  • 3 średnie pomidory
  • 1 duży ogórek (może być obrany zależnie od gustu)
  • 1 duży pęczek świeżej pietruszki
  • 3 średniej wielkości marchewki

Wyciśnij kolejno pomidory, ogórki, pietruszkę i marchew.
 

Sok z pomarańczy, imbiru, selera i słodkich ziemniaków

  • 4 obrane pomarańcze
  • 2,5 cm kawałek imbiru
  • 4 łodygi selera
  • 1 mały słodki ziemniak, obrany i przepołowiony

Wyciśnij pomarańcze, imbir, seler i ziemniak i serwuj zaraz po wyciśnięciu.
 

Sok z pasternaku, selera i gruszki

  • 2 pasternaki
  • 4 łodygi selera
  • 4 średniej wielkości gruszki

Wyciskaj kolejno pasternaki, gruszki i seler.
 

Reddy

  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 2 małe czerwone papryki
  • 4 pęczki pietruszki
  • 3 marchewki

1.Wydrąż środek papryki i usuń pestki
2.Wyciśnij pomidory, paprykę, pietruszkę i marchew.


Sok z jeżyn, grejpfruta i gruszki.

  • 250g jeżyn
  • 2 obrane grejpfruty
  • 3 dojrzałe gruszki


Sok z jagód, jeżyn, truskawek i limonki

  • 500g jeżyn
  • 500g jagód
  • 500g truskawek bez szypułek
  • 1 obrana limonka


Sok z jabłka, marchwi i selera

  • 4 małe jabłka
  • 3 średnie marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
1. Wrzuć jabłka, marchewki i seler do wyciskarki.
2. Wszystko dobrze wymieszaj i podawaj natychmiast.


Sok z pomidora, marchwi i selera

  • 2 średnie pomidory
  • 1 obrana limonka
  • 1 duża marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
1. Wrzuć kolejno limonkę, marchew, pomidory i seler do wyciskarki.
2. Ozdób kawałkiem selera i podawaj świeży.


Sok z pomarańczy, marchwi i buraka

  • 4 obrane pomarańcze
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 3 średniej wielkości buraki
1. Wrzuć pomarańcze, marchewki i buraki do wyciskarki.
2. Podawaj zaraz po wyciśnięciu lub przechowuj w lodówce.

 

Sok z brzoskwini, grejpfruta i jabłka

  • 2 duże brzoskwinie
  • 2 grejpfruty
  • 1 małe jabłko
1. Obierz grejpfruta, przekrój brzoskwinie na pół i wyjmij z nich pestkę.
2. Wrzuć kolejno: brzoskwinie, grejpfruty i jabłka do wyciskarki.
3. Podawaj po wyciśnięciu lub przechowuj w lodówce.

 

Sok z jabłka, buraka i cytryny

  • 2 jabłka
  • ½ buraka
  • ½ cytryny
Wyciśnij wszystko po kolei.

 

Poncz jabłkowo-burakowy

  • 2 jabłka
  • 1 średniej wielkości burak
  • 1 pomarańcza, bez skórki
  • 3 marchewki
Wyciśnij wszystko po kolei.
 

Sok z truskawek, jabłek i gruszki

  • 1 filiżanka truskawek bez szypułek
  • 1 małe jabłko
  • 3 małe dojrzałe gruszki

1. Usuń gniazda nasienne z gruszek i jabłka.
2. Wyciskaj najpierw truskawki, potem gruszki a na końcu jabłka.
3. Podawaj świeże zaraz po wyciśnięciu.

 

Sok z melona i mango

  • ½ małego, obranego melona bez pestek
  • 3 świeże liście mięty
  • 1 mango

1. Obierz melona ze skórki i usuń z niego gniazdo nasienne.
2. Obierz mango i usuń z niego pestkę.
3. Wyciśnij najpierw melona a następnie mango w międzyczasie wrzucając po listku mięty.
4. Wymieszaj napój i podawaj udekorowany listkiem mięty.
5. W upalne dni, możesz go uprzednio schłodzić w lodówce.
 


Sok z mango, kiwi i ananasa

  • 2 obrane, wydrążone i pokrojone owoce mango
  • 3 obrane kiwi
  • ½ obranego i pokrojonego ananasa
  • ½ filiżanki świeżych liści mięty
  • 1 filiżanka kruszonego lodu

1.Wyciśnij mango, kiwi i ananasy.
2.Przesyp lód do czterech szklanek, dopełnij sokiem i zamieszaj.

 

PRZEPISY JASONA VALE



Jason Vale znany jest jako „Mistrz soków”. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na soki z jego odchudzającej diety sokowej.
 

Super sok Mistrza Soków

 
  • 1/2 limonki – obrana ze skórki
  • 2 jabłka Golden Delicious lub Royal Gala
  • 1/4 ananasa
  • 1/4 średniej wielkości ogórka
  • 1/4 dojrzałego awokado
  • 30g świeżej trawy pszenicznej
  • 1 płaska łyżeczka spiruliny
  • 1 kapsułka z kulturami bakterii Lacidophillus acidophilus


Wyciśnij sok z limonki, jabłka, ananasa, ogórka i trawy pszenicznej. Zrób mus z awokado. Dodaj spirulinę i bakterie i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli będziesz mieszać blenderem nie musisz robić musu z avocado, po prostu wrzuć je do blendera.

 

Sok oczyszczający

 
  • 2 jabłka Golden Delicious lub Royal Gala
  • 1/4 ogórka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • garstka szpinaku
  • 1 kopiasta łyżeczka Power Greens (jeśli nie masz tego suplementu możesz go zastąpić garścią różnych zielonych liści – rukiew wodna, natka pietruszki, sałata itp.)
  • kostki lodu

Wyciśnij sok, dodaj suplement i wymieszaj. Na koniec dodaj kostki lodu i gotowe.

 

Super Chute Juice TM

 
  • 2 jabłka Golden Delicious lub Royal Gala
  • mały kawałek marchewki
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 1 garść zielonych liści – jarmużu, natki pietruszki, szpinaku lub innych dostępnych
  • 1 plasterek ogórka o grubości 2,5 cm
  • kawałek łodyżki brokułu
  • 1 mała garstka kiełków alfa-alfa
  • plasterek nie obranego ze skórki buraka o grubości około 0,6 cm
  • plasterek cukinii o grubości około 0,6 cm
  • kawałeczek cytryny
  • plasterek imbiru o grubości około 0,6cm
  • 2 kostki lodu

Wyciśnij sok z podanych składników, dodaj kostki lodu i gotowe.

 

JM's Turbo Expres

 
  • 1/4 małego ananasa
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 1 plasterek ogórka o grubości około 2,5 cm
  • garstka liści szpinaku
  • 1 plasterek obranej ze skórki limonki
  • 2 jabłka Golden Delicious lub Royal Gala
  • 1/4 dojrzałego awokado

Zrób mus z awokado i sok z pozostałych składników. Wymieszaj i dodaj kostki lodu. Gotowe.

 

PRZEPISY NA PYSZNE DANIA

 

Świeża zupa warzywna z kluskami

  • 1 mały pomidor
  • 1 zielona papryka (usuń gniazdo nasienne)
  • 1 mała obrana cebula
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1 łyżka stołowa mąki razowej
  • 375ml bulionu warzywnego
  • 1 x 425g puszka zielonego groszku
  • 1 paczka klusek
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1.Wyciśnij pomidor, paprykę, cebulę i marchew przez wyciskarkę
2.Rozpuść masło w dużym rondlu, na średnim ogniu.
3.Wsyp mąkę, smaż przez minutę, cały czas mieszając.
4.Dodaj wyciśnięty sok, bulion i groszek.
5.Doprowadź do wrzenia, a potem zredukuj ogień i gotuj tak przez 10 minut.
6.Dodaj kluski i gotuj przez 2 minuty, aż staną się miękkie.
7.Przelej zupę na 4 talerze, dopraw czarnym pieprzem do smak. Smacznego.

 

Gazpacho

  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 4 pęczki świeżej natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego
  • 1 ogórek
  • 1 duży, obrany ząbek czosnku
  • 1 mała, obrana cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki stołowe czerwonego sosu Winegret
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 filiżanka kruszonego lodu
  • 3 łyżki stołowe świeżo krojonej bazylii

1. Wyciśnij składniki za pomocą wyciskarki.
2. Dodaj Winegret i pieprz.
3. Wsyp lód do czterech miseczek do zupy.
4. Rozlej zupę do miseczek, a następnie posyp bazylią.

 

Makaron z sosem po prowansalsku

  • 4 pomidory
  • 2 pęczki świeżej natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka,bez gniazda nasiennego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mała, obrana cebula
  • 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
  • ½ filiżanki czerwonego wina
  • 500g gotowanego domowego makaronu w dowolnym kształcie
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżki stołowe startego Parmezanu

1.Wyciśnij pomidory, natkę pietruszki, paprykę, seler, czosnek i cebulę.
2.Wymieszaj przecier pomidorowy razem z winem, a następnie dodaj do wyciśniętego soku z warzyw.
3.Przelej do garnka i gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
4.Dodaj domowej roboty makaron, wymieszaj, tak aby pokrył się sosem.
5. Potem podziel danie na cztery porcje.
6. Posyp oregano i startym serem.

 

Musujący chłodnik z gruszek i moreli.

 

  • 4 duże pokrojone i wydrążone morele
  • 3 duże gruszki, bez ogonków
  • 1 filiżanka kruszonego lodu
  • 250ml wody mineralnej

1. Wyciśnij morele i gruszki.
2. Przesyp lód do szklanek koktajlowych.
3. Napełnij szklanki wyciśniętym napojem.
4. Dolej wody mineralnej i zamieszaj.

 

Chłodnik z ogórków, ananasów i kolendry

  • 2 ogórki (mogą być obrane, wg uznania)
  • ½ filiżanki świeżych liści kolendry
  • ½ obranego ananasa
  • 1 filiżanka kruszonego lodu

1. Wyciśnij ogórki, kolendrę i ananas.
2. Przesyp lód do czterech szklanek i zalej chłodnikiem. Dobrze zamieszaj.
 

Przepisy na dania z wykorzystaniem miąższu owocowo-warzywnego


Zamiast wyrzucać i marnować miąższ owoców i warzyw, z których wycisnęliśmy sok, proponujemy poniższe przepisy.
 

Zupa warzywno-bekonowa

  • 3 łyżeczki masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 szynka z kością
  • 350g miąższu z buraka
  • 50g miąższu z ziemniaków
  • 50g miąższu z marchwi
  • 100g miąższu z pomidorów
  • 50g miąższu z kapusty
  • Sok warzywny dopełnić wodą do 2 litrów
  • 4 pokrojone plasterki bekonu
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • ½ filiżanki śmietany dla przyozdobienia

1.Rozpuść masło w dużym rondlu i przesmaż cebulę na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż uzyska złocisty kolor.
2. Dodaj szynkę, miąższ z buraka, ziemniaków, marchwi, pomidora, kapusty a także przecedzony sok z wodą, bekon i sok z cytryny.
3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i zostaw na 30-40 minut.
4. Wyjmij szynkę z rondla, usuń z niej kość, a następnie drobno pokrój. Wrzuć mięso z powrotem do rondla.
5.Podawaj przyozdobione łyżeczką śmietany.

 

Placki polenty z pasternakiem i ziołami

 

 

  • 2 filiżanki odcedzonego miąższu z pasternaku
  • ¼ filiżanki mleka
  • 2x60g jaja
  • ¼ filiżanki polenty (z mąki kukurydzianej)
  • ¼ filiżanki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka pieprzu Cajun
  • 1 mała czerwona papryka, drobno pokrojona
  • 1 łyżka stołowa oleju

1.Połącz pasternak, mleko, żółtka jaj, mąkę z proszkiem do pieczenia, polentę, tymianek, rozmaryn, pieprz Cajun i paprykę w dużej misce. W oddzielnym naczyniu, ubij białko jaj, aż piana będzie sztywna. Następnie przełóż do miski z pasternakiem i składnikami.
2.Podgrzej olej w dużym rondu, i nalewaj po dużej łyżce pasternaku z miski. Smaż przez ok. 1 minutę na każdej ze stron, aż placki się przyrumienią.

 

Mus z jagód i białej czekolady

 

  • 200g białej czekolady
  • 200g miąższu z truskawek
  • 200g miąższu z malin
  • 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
  • 3 żółtka jaj
  • 300ml zagęszczanej śmietany
  • ¼ filiżanki cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe Grand Marnier

1.Roztop czekoladę (uważaj żeby nie zastygła ani nie była zbyt gorąca)
2.Wymieszaj miąższ truskawkowy i malinowy
3. Połącz roztopioną czekoladę, rozpuszczoną żelatynę i żółtka, ubij aż do uzyskania gładkiej masy.
4. W osobnej misce, ubij śmietanę i cukier puder na sztywno, a następnie połącz z czekoladą, miąższem z owoców i Grand Marnier
5. Rozlej do pięciu mokrych foremek. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

 

Ciasto marchewkowe

 

  • 1 ¾ filiżanek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ filiżanki drobno posiekanych orzechów
  • ½ filiżanki sułtanek
  • ½ filiżanki brązowego cukru
  • 1 ½ filiżanki miąższu z marchwi
  • 2x60g lekko ubitych jaj
  • ½ filiżanki oleju
  • ¼ filiżanki śmietany

1.Wysmaruj masłem formę o wymiarach 25cm x 15cm. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon i kardamon do dużego naczynia. Dodaj orzechy, sułtanki, brązowy cukier i miąższ marchwi. Następnie, dodaj jaja, olej i śmietanę.
2.Zmiksuj wszystko razem, tak aby składniki połączyły się.
3. Przelej masę do formy.
4.Piecz w 180 st. C przez godzinę.
 

INNE PRZEPISY

 

Mleko sojowe


1. Umyj nasiona soi.
2. Gotuj je w wodzie (w proporcji: 1 porcja nasion/4 porcje wody) przez 5 do 6 minut.
3. Wyciskaj ugotowane nasiona sojowe przez wyciskarkę – na początek niewielkie ilości z dodatkiem wody, w której się gotowały (proporcje: 1 łyżka nasion/ 4 łyżki wody).
4. Gotowe do podania.
5. Po skończonej pracy, nie zapomnij aby wyczyścić części wyciskarki.

 

Masło orzechowe


1. Namocz orzechy w wodzie przez 6 do 12 godzin. W przypadku orzechów ziemnych możesz spróbować pominąć ten etap, jeżeli nie są zbyt suche.
2. Odsącz orzechy z wody i wyciskaj przez wyciskarkę w niewielkich porcjach.
3. Jeżeli uznasz to za konieczne, możesz dolać odrobinę wody.
4. Możesz nie uzyskać efektu masła orzechowego za pierwszym razem. W takim przypadku, wyciśnij je przez wyciskarkę ponownie.
5. Po skończonej pracy, nie zapomnij aby wyczyścić części wyciskarki.



 

Liczba odwiedzin strony: 1200