• slid
  • slid
  • slid

Praktyka


W jaki sposób wyciskać sok? - czyli wyciskarka contra sokowirówka.


Czy dziś, w dobie wyciskarek, ktoś jeszcze stanie w obronie sokowirówek?
Jeśli obiektywnie przyjrzymy się tym obu urządzeniom okaże się, że obrona sokowirówek będzie naprawdę nie lada wyzwaniem.

Technologie.
Gdy pojawiły się pierwsze sokowirówki wydawało się, że mają w sobie kosmiczną technologię: szybkie obroty i duże przyspieszenie zamknięte w poręcznym opakowaniu pozwalały w ciągu zaledwie kilku minut uzyskać szklankę świeżego soku. Na pierwszy rzut bomba. Piana i krótki okres przechowywania soków były brane niejako z całym dobrodziejstwem inwentarza.

Tu możemy zadać pytanie. Co właściwie było przed wynalezieniem sokowirówek? W jaki sposób uzyskiwano soki zanim pojawiły się sokowirówki? Zajrzyjmy do dawnych pracowni zielarskich. Jeśli zielarze potrzebowali mikstury leczniczej sporządzonej ze świeżych ziół, po prostu rozgniatali je w moździerzach. Był to bardzo żmudny i czasochłonny proces, ale efekt jaki się uzyskało był rewelacyjny – można było uzyskać miksturę o stężonych właściwościach leczniczych.

A co z sokami? Jakich technologii używali ludzie do sporządzania świeżych soków, o ile w ogóle je pili? No cóż. Trudno powiedzieć, kiedy ludzie odczuli potrzebę picia świeżych soków owocowych, być może całkiem niedawno. Jednak potrzeba sporządzania soków ma wielowiekową tradycję – jednym z pierwszych etapów produkcji wina jest wyciśnięcie soku z owoców, a historia produkcji wina sięga tysiącleci. Jakich metod używano? Różnego rodzaju pras i wyciskarek.

Tu może pojawić się ciekawe pytanie. Czy w momencie gdy pojawiła się technologia stosowana w sokowirówkach – odwirowanie soku z miąższu owoców, to czy zaczęto ją stosować przy produkcji win? Zdecydowanie nie. Zapewne gdyby winiarzom zaproponować taką metodę, byliby co najmniej mocno zdziwieni. Dlaczego? Chodzi o jakość uzyskiwanego soku. I tu dochodzimy do sedna sprawy.

Jakość soku.
Jakość soku uzyskana poprzez wyciskanie jest zdecydowanie lepsza niż tego uzyskanego z odwirowania. Gdybyście mogli przeprowadzić eksperyment porównawczy – wypić szklankę soku uzyskanego z sokowirówki i szklankę soku uzyskanego z wyciskarki, wszelkie wątpliwości natychmiast by się rozwiały.

Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego sok uzyskany przez odwirowanie jest rzadszy, bardziej klarowny, spieniony i w zasadzie nie powinien być przechowywany, nawet w lodówce, bo szybko ulega zepsuciu? Przecież oba soki zostały uzyskane dokładnie z tych samych surowców, więc skąd ta różnica? Przyjrzyjmy się więc dokładniej zasadom działania obu tych urządzeń.

Zasada działania sokowirówki:
Każda sokowirówka działa na podobnej zasadzie – do uzyskania soku wykorzystuje się siłę odśrodkową. Integralnym elementem każdej sokowirówki jest okrągłe sitko z tarczą ścierną. Podczas pracy sokowirówki tarcza i sito wprawiane są w ruch obrotowy –  6000-12000 obrotów/minutę. Tak więc owoce, które wkładamy do sokowirówki są najpierw ścierane na miazgę dzięki obrotom tarczy, a następnie miazga ta osadza się na ściankach sita i dzięki sile odśrodkowej oddzielany jest od niej sok. Oddzielony sok wypływa przez otwór spustowy sokowirówki do podstawionego naczynia. W zależności od budowy konkretnego modelu sokowirówki odsączony miąższ albo pozostaje wewnątrz sita, albo zostaje usunięty na zewnątrz przez otwór wylotowy.

Właściwości uzyskanego soku.
Jak już wspomnieliśmy, sposób pozyskania soku w bezpośredni sposób przekłada się na jego jakość. Po pierwsze, tarcza ścierna, ze względu na pojawienie się dość dużych sił tarcia, wytwarza temperaturę. W temperaturze powyżej 42°C większość enzymów zawartych w komórkach roślinnych ulega dezaktywacji. Tak więc już w pierwszym etapie pozyskiwania soku traci on część ze swoich prozdrowotnych właściwości.

Idźmy dalej. Podczas wirowania powietrze miesza się z sokiem i ulega on napowietrzeniu, co jest widoczne w postaci warstwy piany. Piana to tylko część pęcherzyków powietrza, jakie dostały się do soku, te największe. Tak naprawdę to cały sok jest „napompowany” pęcherzykami, a to oznacza, że tlen ma łatwy dostęp do czynnych substancji zawartych w soku i szybko z nimi reaguje. Na utlenianie szczególnie narażona jest witamina C, której strata jest dla nas bardzo niekorzystna –  nie dość, że wzmacnia nasz układ odpornościowy, to jest jeszcze świetnym antyoksydantem. To z tego powodu sok z sokowirówki należy pić natychmiast po sporządzeniu.

Dlaczego konsystencja uzyskanego w sokowirówce soku jest rzadsza niż tego uzyskanego w wyciskarce? Sprawa wyjaśni się, gdy przyjrzymy się odpadom. Odpady z sokowirówek są zazwyczaj bardzo wilgotne, a to oznacza, że zostało w nich jeszcze sporo soku, który zawiera dużo cennych składników. Jest to kolejny powód, dla którego sok z sokowirówki jest uboższy o czynne substancje roślinne, na których nam tak bardzo zależy.


Zasada działania wyciskarki.
Wyciskarki działają na zupełnie innej zasadzie. Integralną częścią wyciskarek jest pojedynczy lub podwójny ślimak, którego zadaniem jest dokładne miażdżenie miąższu owoców i warzyw. Pod wpływem sił miażdżących ściany komórek roślinnych ulegają rozerwaniu i sok może swobodnie z nich wypłynąć. Ślimak, w porównaniu do tarczy sokowirówek, obraca się bardzo wolno, co sprawia, że sok nie ulega napowietrzeniu, a substancje w nim zawarte znacznie wolniej ulegają utlenieniu, dlatego sok z wyciskarki może być przechowywany w lodówce nawet do 72h.

Właściwości uzyskanego soku.
Sok uzyskany z wyciskarki jest gęściejszy i bardziej aromatyczny, gdyż zawiera więcej substancji czynnych – powolny proces pozwala na lepsze „wyprowadzenie” tych substancji z komórek roślinnych.

Posiada lepsze właściwości prozdrowotne. Jak już wspomnieliśmy posiada więcej substancji czynnych, poza tym zachowują one swoją aktywną formę – nie są utlenione.

Więc jeśli naprawdę zależy nam na wyciśnięciu zdrowia z roślin, warto przemyśleć sprawę i zainwestować w dobrej jakości wyciskarkę do soków.

Jest jeszcze jedna sprawa, o której warto wspomnieć: wyciskarki dają znacznie większe możliwości, jeśli chodzi o różnorodność sporządzanych soków. Wyciskać można praktycznie wszystko: od twardych warzyw korzeniowych typu: marchew, buraki, czy seler, poprzez wszelkiego rodzaju owoce, nawet te miękkie: truskawki, maliny, czy porzeczki, aż do wszelkiego rodzaju warzyw liściastych typu: kapusta, sałata natka pietruszki czy trawa pszeniczna.

W jednym zdaniu: zakup dobrej wyciskarki otwiera zupełnie nowe horyzonty jeśli chodzi o uzyskanie prozdrowotnych soków owocowo-warzywnych.
 


Liczba odwiedzin strony: 1200